AraeBCN

Propostes de xerrades i tallers per a famílies i centres educatius

Presentem les propostes de xerrades i tallers que oferim aquest curs. Es tracta de temes d’interès que acostumen a ser objecte de consulta tant als serveis professionals com a les mateixes escoles. La nostra és una perspectiva que sintetitza les vessants humanista i sistèmica amb la nostra experiència en el camp de l’orientació i la teràpia. En resulten activitats que combinen alguns elements reflexius amb exemples i les propostes per a la pràctica.

Les propostes detallades a continuació tenen un format de xerrada-conferència o bé de taller pràctic, a càrrec d’un professional de l’Associació Arae, a confirmar en cada cas.  Les xerrades tenen un caire més expositiu, mentre que en els tallers pràctics s’hi fan propostes d’exercicis concrets.

 

El vincle que nodreix (Primer i Segon Cicle d’Infantil)

 

El vincle afectiu es un tipus de relació afectiva que es crea i consolida durant el primer any de vida, primer amb la primera figura de referència i després amb d’altres. A partir d’aquest primer vincle, aprenem molt sobre com establir relacions amb la resta de persones amb qui ens trobem. Conèixer i cuidar aquest vincle ajuda a posar les bases d’un desenvolupament emocional sà. Parlarem sobre què podem fer per afavorir una vinculació que ajudi a créixer,  i de quines maneres podem millorar la relació amb els nostres fills i filles.

 

 

Proves de foc: límits, conflictes, rebequeries (Primer i Segon Cicle d’Infantil)

 

En els primers anys de vida es creen els vincles afectius que permeten el nodriment emocional; és una etapa en què l’infant aprèn a estimar i a relacionar-se, i a partir d’aquí, posa les primeres pedres de la pròpia identitat. En ocasions, això produeix “xocs” amb la resta del món, especialment amb els pares i mares, que sovint senten força malestar i inseguretat davant d’aquestes situacions. Mirarem de comprendre-les, i  proposarem eines per acompanyar-les de la millor manera possible.

 

 

 

Jo et vetllaré el son (Primer i Segon Cicle d’Infantil)

                  

El son dels infants petits no té res a veure amb el dels més grans. És una realitat diferent per a cada nen i de vegades difícil d’entendre. Si coneixem aquesta realitat, serem més capaços de comprendre-la i de viure-la amb més tranquil·litat. Aprendrem a conèixer i respectar diversos patrons de son, i coneixerem algunes possibles maneres d’abordar el tema per tal que prenguem la decisió que més s’adeqüi a les nostres necessitats familiars.

 

Caca, cul, pis (Primer i Segon Cicle d’Infantil)

 

El control dels esfínters preocupa a les mares i pares, sobre tot per un cert desconeixement del que és “normal” i una creença que les coses haurien de ser diferents. Ara bé, tot allò relacionat amb els esfínters és delicat, i té a veure amb la vivència del propi cos, una vivència a partir de la qual es generen aprenentatges importantíssims que ens acompanyaran tota la vida. Per tant, és necessari que tinguem en compte alguns aspectes del desenvolupament,  per tal d’acompanyar aquestes etapes amb confiança i respecte.

 

 

La batalla de l’hora de dinar (Infantil i Primària)

 

L’alimentació, igual que totes les necessitats bàsiques i corporals, sobre tot a la primera infància, és molt més que un procés fisiològic. És una manera de relacionar-se amb el món -que comença pels propis pares- i d’aprendre sobre les pròpies necessitats i la manera de satisfer-les. Així doncs, com més satisfactòria sigui aquesta vivència, menys problemes generarà en el futur, i més bona relació en el present. Mirarem de comprendre la relació dels nens i nenes amb el menjar, i explorarem diferents maneres de gaudir dels àpats conjunts.

 

Éssers amb cos (Infantil, Primària i Secundària)

 

El cos és el gran absent de l’educació, més enllà de l’Educació Física. Tanmateix, els infants, des de ben petits, experimenten la seva vida i les seves relacions des del cos. A l’adolescència, les hormones fan un crit d’alerta per tal que el cos sigui escoltat. Des del joc a la sexualitat, parlarem de la importància del cos i de com acompanyar l’evolució afectivo-sexual dels nens i nenes.

 

 

Estimar-se com a germans

 

Des del moment en què una criatura passa a ser “germana de…”, es posen en marxa una sèrie de sentiments, conductes i creences que condicionaran la seva afectivitat i la seva identitat dins i fora de la família. Els pares i mares no som només espectadors d’aquesta relació, sinó que hi tenim molt a veure en els aprenentatges relacionals dels nostres fills. Parlarem de la gelosia, dels conflictes i de com els vivim i els podem acompanyar.

 

 

Emocions i família: el viatge comença a casa (0-18)

 

Com a persones educadores, ens movem constantment entre dues energies: aquella que cuida, que ofereix lligam, afecte i amor incondicional, i la que –amb una mirada de confiança- ofereix l’empenteta necessària per fer créixer l’autonomia i la força cap a la vida. La bona combinació entre totes dues contribuirà a fer infants amb un bon vincle amorós, i amb confiança en ells mateixos per fer un pas endavant i viure la vida tan bé com sàpiguen. El nostre repte és aquest: preparar-los per al viatge de les seves vides. Oferirem reflexions i propostes per conèixer millor les dinàmiques emocionals en el sistema familiar, i enfortir la vida emocional dels nostres fills i filles, i també la nostra.

 

(Possibilitat de portar el llibre Educació Emocional i família. El viatge comença a casa, Ed. Graó, dels autors Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez, que –en funció de la disponibilitat- farien la xerrada conjuntament).

 

Contes i emocions (Primària)

Sabem que les emocions són part essencial de la vida, i que els recursos personals dels educadors són fonamentals per tal d’acompanyar-les i realitzar intervencions que ens enforteixin, i que siguin veritables oportunitats d’aprendre a viure millor. Els contes poden ajudar-nos a elaborar tot allò que sentim, i a fer de la nostra tasca un lloc d’autèntic aprenentatge per a les nostres vides. Coneixerem quins són els millors contes per a acompanyar les emocions que afloren quan vivim amb canalla.

 

La dansa de les famílies (0-18)

 

La relació que es va establint dins una família configura una mena de dansa en la que tothom hi té (o hi hauria de tenir) un lloc. Hi ha maneres més sanes i d’altres de no tant de dansar dins la família. És habitual que en determinats moments tots “canviem el pas”, i això pot produir un cert malestar o desorientació. En aquesta trobada, oferirem eines per comprendre la complexitat de les relacions dins la família, i per intentar que esdevingui un lloc que ens nodreixi i que ens aporti confiança i benestar.

 

 

Comunicar-se amb els fills i filles (0-18)

 

En ocasions, la comunicació a casa no funciona com voldríem. Coneixem certes tècniques, i sabem –o intuïm- què és el millor per tal dir les coses d’una manera clara i assertiva. I també sabem, per experiència, que no sempre aconseguim dir les coses com voldríem. En aquesta trobada, reflexionarem sobre el concepte de comunicació, i oferirem eines que poden facilitar la tasca de pares i mares.

 

 

Fer-se grans: autonomia i responsabilitat (Infantil i Primària)

 

L’autonomia és l’impuls per sortir al món tot sabent que podem tenir cert control de les nostres accions, i fer-nos responsables del que fem. Sovint intentem potenciar l’autonomia dels nostres infants, i valorem molt positivament que s’espavilin com més aviat millor. Però coneixem bé quines són les necessitats afectives de cada edat? Què podem fer per tal que siguin autònoms, i que  sentin al mateix temps la força del vincle familiar? Com poder donar-los ales sense que perdin les arrels?

 

 

Autoestima (Infantil i Primària)

 

L’autoestima és la capacitat que tenim per valorar-nos, que es va construint des dels primers anys de vida. Una autoestima sana ajuda a prevenir molts dels trastorns i riscos conductuals de la infància i l’adolescència, i ens ajuda a viure amb més benestar i plenitud. Als adults que acompanyem, ens cal saber què és allò que enforteix i allò que afebleix l’autoestima dels nostres infants; d’aquesta manera, els ajudarem a construir un autoconcepte que els permeti ser conscients de les pròpies limitacions, estimar-se, i gaudir d’una vida emocional rica.

 

 

Conviure amb adolescents (12-18)

 

L’entrada d’un dels fills i filles a l’adolescència representa un canvi d’etapa en el cicle vital de les famílies. Les antigues pautes ja no serveixen, i mentre com a pares i mares en busquem de noves, patim perquè no se’ns desboquin gaire les coses. Al revés del que de vegades ens sembla, l’adolescència és un dels moments en que més es necessita les mares i pares. Això sí, de forma molt diferent a la d’altres moments.

 

 

Fer d’avis (Avis i àvies)

Cada cop són més els avis i àvies que tenen cura dels seus néts. Els recullen, els donen de menjar, els eduquen… però, ja saben sempre com fer les coses en aquests nous temps? Proposem un taller/curs per posar-se al dia en habilitats de criança, comunicació, nutrició i altres, però també per afrontar les relacions entre les diverses generacions i enfortir-los en el seu important rol. Oberta a avis, àvies, pares i mares.

 

Som més que dos (0-18)

La parella és més que la unió de dues persones: és la barreja de dos sistemes familiars, amb tot el que això comporta. En ocasions, hi trobem dificultats d’encaix o conflictes que ens generen malestar, i intentem fer tot el possible per canviar alguna cosa de l’altre.  Què podem fer per mantenir un amor que ens enforteixi dins la nostra relació de parella? Què podem esperar i què no?

 

Altres temes i formats

A més dels temes proposats anteriorment, podem atendre’n d’altres (esmentats a continuació) en format xerrada, taller o en consulta individual o familiar:

  • El dol, quan algú se’n va.
  • La separació dels pares (no som parella, seguim junts com a pares)
  • L’adaptació a l’escola
  • No li agrada llegir
  • Es porta fatal!

I qualsevol altre tema relacionat amb el creixement personal i les emocions d’infants, pares i mares, mestres…

 

Formació a mida

Aquests temes i altres relacionats amb l’educació emocional per a famílies o professorat, així com d’altres més específics relacionats amb la perspectiva sistèmica, la gestió de l’aula, els conflictes a l’escola, etc. poden oferir-se en format de formació, en diverses sessions.

 

Per consultar les condicions de qualsevol de les nostres propostes o demanar més informació:

Associació Arae

www.araebcn.com

 

malabart@araebcn.com (Miquel Àngel Alabart)

Tel:  699 49 12 36

 

3 responses on "Propostes de xerrades i tallers per a famílies i centres educatius"

  1. Les hola, on puc saber les dates de tallers del 2017? Gràcies. Mònica

  2. Les hola, on puc saber les dates de tallers del 2017? Gràcies. Mònica

Deixa un missatge