AraeBCN

Formació Pedagogia de l’Acompanyament

Un recorregut personal i professional profund i transformador

Formació per a persones educadores. Curs d’aprofundiment.

Barcelona, Espai TCI, Setembre 2018 – Novembre 2019. 

El procés d’anar creixent i aprenent necessita d’una companyia amorosa i ferma, que ens permeti desplegar tots els recursos interns per conviure i orientar-nos cap al benestar. La tasca d’ acompanyar els infants i adolescents en el seu creixement personal requereix haver recorregut alguns dels camins i haver mirat endintre de manera honesta. També requereix disposar d’algunes eines que permetin acompanyar des d’ n lloc i amb una actitud que enforteixin i afavoreixin aquest creixement. Per això presentem la Pedagogia de l’Acompanyament com un recorregut que proposa un desenvolupament personal i professional profund i transformador de la persona educadora.

La proposta beu de l’enfocament sistèmic, que ens ajuda a comprendre com es configuren alguns vincles, i la seva influència en les nostres relacions; el treball gestàltic, que possibilita donar nous significats a antics aprenentatges i adquirir una actitud d’autenticitat i presència, i el treball corporal, que posa en joc l’essència del nostre caràcter de forma clara i oberta a la transformació. A més, incorpora altres aportacions de gran qualitat i utilitat, com la dinàmica de grups, la teoria de la comunicació o l’enfocament estratègic.

La formació en Pedagogia de l’Acompanyament és un espai de treball alhora vivencial, reflexiu i interactiu. I té també un evident component aplicat, ja que la formació ofereix estratègies i recursos professionals complets orientats a la pràctica.

L’objectiu general és proporcionar un seguit d’experiències personals i eines professionals per dotar les persones educadores de les competències i recursos per acompanyar el desenvolupament personal dels infants.

Adreçat a mestres i altres professionals de l’educació, persones educadores d’àmbit no reglat, mares i pares, etc.

Direcció: Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez Pardo

Amb el suport de: Espai TCI, Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya

Metodologia

Els mòduls seran mensuals, un divendres tarda i dissabte tot el dia. El divendres es dedicarà fonamentalment al treball personal i de grup, amb la idea d’afavorir l’autoconeixement i el creixement de la persona educadora, amb eines vivencials i terapèutiques. El dissabte serà monogràfic sobre el tema indicat, amb la posada en joc de recursos pràctics i vivencials, combinada amb l’exposició teòrica i la reflexió compartida. El mes de juny es farà un residencial de divendres a diumenge en un espai fora de la ciutat.

Pràctiques

A més de les activitats aplicades, en alguns casos es faran propostes de pràctiques breus per realitzar entre mòduls, que es comentaran en el mòdul següent. D’altra banda, s’haurà de realitzar una proposta d’aplicació més completa que serà tutoritzada pel grup i pels responsables de la formació en el mòdul de maig.

Continguts i calendari dels mòduls (13 mòduls)

Els horaris seran els divendres de 18 a 21 h. i dissabtes de 10 a 20 h.

28-29 Set 18- Vincles, família i educació, Miquel Àngel Alabart

 

Com ens vinculem: el propi estil vincular. La teoria del vincle i la seva relació amb l’educació. Funcions emocionals de les famílies. Les dues energies de la maternitat/paternitat i el seu resultat: nodriment emocional-identitat i individuació-autonomia. El cicle vital de les famílies.  

19-20 Oct 18- La dimensió sistèmica en educació, Sylvia Kabelka

L’evolució del pensament sistèmic. Les comprensions i presuposicions més importants. Vincle i pertinença, regles i límits en el sistema familiar i en altres sistemes socials. L’escola com a sistema. La relació entre adults i nens o adolescents des d’una mirada sistèmica. Constel·lacions sistèmiques com a eina d’ assessorament i supervisió. 

9-10 Nov 18- Acompanyament emocional i comunicació des d’una perspectiva humanista, Eva Martínez

Aprenentatges emocionals familiars i educació. Les emocions de la persona educadora. Comunicació emocionalment enfortidora. Espais educatius i comunicació emocional. Recursos i estratègies per a l’educació. 

14-15 Des 18- Cos i Educació, Toni Aguilar

L’enfocament neoreichià i de la bioenergètica en educació. Les etapes de desenvolupament psicosexual i l’educació. L’atenció al cos i l’acompanyament de la sexualitat. El cos com a potenciador de la vitalitat i la creativitat.  

11-12 Gen 19- Gestalt i Educació: actitud i tècniques amb infants, Eva Martínez

 

 L’enfocament Gestàltic en contextos educatius. Escolta, presència i responsabilitat. L’actitud de la persona educadora. Educació dels i per als afectes. Tècniques expressives en contextos educatius. Ús dels contes. 

22-23 Feb 19- Acompanyar el dolor dels infants- Maryorie Dantagnan

 El trauma primerenc en la infància. L’impacte dels maltractaments infantils a través dels tres dominis de valoració: afecció, trauma i desenvolupament. Model d’intervenció des del paradigma dels bons tractes i la resiliència. Estratègies d’intervenció 

8-9 Mar 19- Gestió de grups, provenció i resolució de conflictes, Miquel Àngel Alabart

 Etapes de la vida del grup. L’escala de la provenció com a model de gestió del grup. Tècniques i dinàmiques per a cada etapa i graó. La comunicació no violenta. Conflictes: la vivència personal del conflicte. Estils d’afrontament. Recursos per a l’acompanyament de diversos tipus de conflictes. 

5-6 Abr 19- Tècniques corporals enfocades a l’educació, Maria Saura

 Tècniques corporals per ampliar la consciència de cos. Treballs per a la revisió de l’acompanyament a l’auto-regulació. Treballs per a la revisió d’un acompanyament respectuós a les diferents etapes evolutives. Propostes per treballar la dinàmica del grup des del cos.

10-11 Maig 19- Tutories de pràctiques, Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez

S’explicaran i documentaran les experiències de projecte de pràctiques realitzades i es tutoritzaran per part del grup i els professorat.

28-29-30 Juny 19- Residencial: Comunicació; Identitat i història pròpies en educació, Equip Arae

Aspectes de la teoria de la comunicació i de l’escolta activa. El propi estil comunicatiu. La història i identitat pròpia: creences introjectades. El caràcter. Relació amb l’educació. Espais d’autoconeixement.  

13-14 Set 19- Intervenció sistèmica en educació: anàlisi de casos, Sílvia Palou.

 Aprofundiment en la mirada sistèmica. Casos en situació de conflicte. Intervenció i acompanyament des d’un paradigma complex i inclusiu. Eines sistèmiques. Anàlisi de casos de les persones participants.

11-12 Oct 19- Conflictes i conductes disruptives: intervenció estratègica. David Riera i Anna Sala

 Principis bàsics de la intervenció estratègica. Assetjament escolar i conflictes entre alumnes. Trastorns de conducta. El TDAH  i les seves formes d’intervenció eficient. Trastorn negativista desafiant. 

8-9 Nov 19- Recapitulació, tancament i comiat, Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez

 Espais d’integració i tancament. Orientació cap al canvi en la praxi. Presentació de projectes i propostes.  Valoració de la formació. Comiat i lliurament de documentació certificativa. 

Llegeix aquí el perfil de cada formador/a:

Professorat del curs

S’ha sol·licitat el Reconeixement de 175 hores de formació permanent del professorat al Dept. d’Ensenyament (Curs d’aprofundiment)

Lloc de la formació

Espai TCI, C. Secretari Coloma, 35 Barcelona

Preu i formes de pagament

Hi ha tres opcions:

 • 15 pagaments mensuals de 105 € (95 €) * (estiu inclòs)
 • 3 pagaments: 520 € (465 €)*  Primer pagament al moment de la inscripció; segon pagament desembre 2018 i  tercer pagament juliol 2019.
 • Un sol pagament: 1520 € (1365 €) *  Al moment de la inscripció

* Descompte: Persones sòcies d’Arae/Persones col·legiades i amigues del CEESC

Nota: el preu de la formació no inclou allotjament i àpats durant el residencial

Matrícula

I Promoció – Matrícula tancada

Inscripcions per a la propera promoció: estiu del 2019

Més informació:

Mail: info@araebcn.com

Telfs.: 938 861 555 (ext. 3129) / 667 994 680/ 699 491 236

 

Si ets alumne, ves al material del curs fent clic aquí

7 responses on "Formació Pedagogia de l'Acompanyament"

 1. Hola ! M’interessa molt aquesta formació . Si el torneu a fer, jo estaria interessada. No es un postgrau , oi?

  Gràcies

  • Hola, Lídia, gràcies pel teu interès! No és un postgrau, però té el reconeixement de 175 hores de formació per part del Departament, si ets mestra en actiu a escola pública o concertada. Rebràs un mail per autoritzar a rebre informació i així estaràs al dia del que anem fent, incloent aquesta formació, que està previst que torni a començar el mes de setembre vinent.

 2. Hola ! M’interessa molt aquesta formació . Si el torneu a fer, jo estaria interessada. No es un postgrau , oi?

  Gràcies

Deixa un missatge