AraeBCN

El plaer en l’educació, crònica de la jornada

El passat 2 de febrer vam celebrar a Barcelona la jornada Plaer i educació l’alegria de viure l’alegria d’aprendre, un espai on vam poder reflexionar sobre el plaer dels infants per l’aprenentatge i sobre el nostre propi plaer com a persones educadores.

La jornada va aplegar una seixantena de persones vinculades al món de l’educació que al llarg de tot el dia varen poder participar dels diferents tallers i converses que estructuraven el dia.

Des de l’escola La Llacuna, de Barcelona,  el Roure gros, de Santa Eulàlia de Riuprimer, ens varen compartir dues experiències que, tot i ser molt diferents, tenien del denominador comú de trencar amb la tradicional unidireccionalitat de l’aprenentatge, de trencar amb la separació dels sabers curriculars per assignatures i de posar la mirada en l’infant, bé sigui per palpar quins son els seus interessos i generar propostes concretes que hi aprofundeixin, bé sigui per proposar-li espais i propostes artístiques i estètiques que el convidin a una reflexió sobre un tema concret.

IMG_4280

 

De la mà de Mireia Darder i Andrés Waksman es van generar dos espais que van permetre a qui hi participava vivenciar el propi plaer a partir del gaudi del moviment i de la connexió profunda amb el cos. Dues experiències que no van deixar indiferent a ningú i que van posar el punt  i a part a la primera etapa de la jornada.

 IMG_4345  IMG_4320

 

A la tarda hi van haver dues bateries de tallers simultanis. A la primera bateria es va parlar del treball corporal com a llenguatge expressiu, amb Iolanda Vives; de la importància dels contes i de com ens acompanyen en la nostra relació amb els infants, amb Jaume Centelles; i de com podem acompanyar la plàstica en els infants per tal que sigui una experiència plaent, on el procés és valuós en sí, més que el resultat final, amb Gloria Vives.

IMG_4494 

A la segona bateria es va generar un espai per parlar sobre joc i moviment, amb Veronica Anton; un altre on ens van compartir l’experiència de la Comunitat d’Educació Integradora de la Fundació Claudio Naranjo;  un tercer on es va parlar de la sexualitat infantil i de la vivència que ens genera com a persones adultes el joc sexual de les criatures, amb Imma Serrano, i un darrer espai sobre el propi plaer primari -que és el mateix plaer de viure- a càrrec de Manuel Cuesta.

IMG_4298

 

 

 

 

 

La jornada va acabar amb la conferència d’Evania Reichert “El plaer i l’afecte: els alliberadors del desig de saber i de conèixer”, que apuntà reflexions sobre el plaer en la infància i al llarg de les diferents evolutives de les criatures, des d’abans del naixement fins a l’adolescència i la relació que s’estableix entre el plaer i el desig de conèixer el món.

 

I la cirereta del pastís fou un vídeo de comiat que recollia les impressions gràfiques de la jornada captades per l’ull de Júlia Moner.

IMG_4628

0 responses on "El plaer en l'educació, crònica de la jornada"

Deixa un missatge