AraeBCN

Jornada Escoltar el cos per escoltar el cor

Jornada sobre Cos, Emocions i Educació

Barcelona, 11 de febrer de 2017

En aquest viatge de tornada que – molt lentament-  el món de l’educació està fent cap a l’essència de l’ésser humà, cada cop més educadors i educadores treballen per connectar la raó amb la nostra dimensió emocional. I ara potser ens falta un pas més: el de connectar allò emocional amb l’experiència del propi cos. No és des del cos que experimentem la vida des del principi? El plaer, el desig, el dolor, no són, abans que res, motors d’aquesta vida?  Des del cos vivim els nostres límits i els del món, la pulsió cap a l’altre, l’expressió de l’afecte, de la ràbia, de la por, de l’amor. El joc, la dansa, el cant. El món de l’educació comença a escoltar el cor, i ara cal ampliar l’escolta i la mirada, perquè l’emoció s’expressa amb el gest, amb el nervi, amb la veu… I el dolor i la repressió deixen empremta sobre la pell i més endins.

Així ho creiem des de l’Associació Arae, i per això, en aquesta primera ocasió en què traslladem la nostra Jornada anual a Barcelona, hem volgut començar pel principi: pel cos.

Us convidem a venir, i a portar-hi el vostre cos. Us prometem fer-lo gaudir.

Associació Arae

Programa

8:45-9:15 Acollida

9:15-10:45  Inauguració

Miquel Àngel Essomba, Comissionat d’Educació Ajuntament de Barcelona.

Jaume Aguilar, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.

Rosa Membrado, Fundación Claudio Naranjo.

Eva Martínez, Associació Arae

9:45-10:00 Introducció muda

10-10:45 Experiència 1: El cos: la plataforma on aterra l’aprenentatge

Guillem Massot Magarolas. Educador. Membre de l’equip educatiu de la Cooperativa Submarí Lila, Tarragona

10:45-11:15 Pausa esmorzar

11:15-12:00 Experiència 2: De l’agressivitat a l’amor, del soroll a la música: el so i el moviment en un cos indissociable.

Lia Segarra: Directora de l’Escola Entença, anteriorment part de l’equip de l’Escola Congrés-Indians.

12:00-13:30 Tallers simultanis Bloc A (Cal triar-ne un)

Taller 1A

El cos com a camí per a l’autoconeixement, l’expressió i la creativitat.

Ens prendrem un temps i un espai per tal d’escoltar el nostre cos, i deixar que s’expressi amb espontaneïtat. Acompanyarem aquest espai amb algunes reflexions sobre elements que ajuden a posar atenció en el cos, a aprendre a escoltar-lo, i també a permetre que sorgeixi la seva dansa. Emmarcarem aquesta proposta dins la filosofia que transmet Claudio Naranjo per una educació integradora.
Andrés Waksman / Fundación Claudio Naranjo
Artista de la dansa i el teatre, col·laborador del Dr. Claudio Naranjo al programa SAT, treballa amb Moviment Autèntic. Director d’Alas Artes en Movimiento, Barcelona.

Alasbcn.com

Taller 2A

Seitai, el desig i el vaivé de la vida, el moviment espontani i les seves diferents manifestacions en el marc educatiu.

En aquest taller podrem observar la relació entre el moviment orgànic, psíquic i motriu, i practicar el katsugen undo, moviment regenerador i l’escolta a un mateix i als altres. A través d’aquesta pràctica reflexionarem sobre els canvis que la mirada del Seitai provoca en la comprensió de la salut i la seva aplicació a l’educació.

Magda Barneda. Instructora de Seitai amb més de 30 anys d´ experiència. Porta tota una vida dedicada a l’estudi i l’observació de la relació entre el cos i la ment. En els últims anys, ha portat el Seitai dins l’àmbit educatiu. Juntament amb un grup de persones crea l’Associació Espaidó amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la Cultura Seitai i poder continuar aprofundint en ella.

Espaido.com

Taller 3A

Cuidar el cos, dansar la vida

Taller pràctic i vivencial, basat en diferents tècniques de relaxació, expressió corporal i dansa. Alternarem quietud i moviment amb l’objectiu de cuidar el cos, ampliar la capacitat expressiva i afavorir el benestar emocional.

Ester Bach Cobacho Màster en Teràpia pel Moviment i la Dansa (IL3-UB). Formada en Treball Corporal Integratiu i en diverses tècniques de relaxació, autoconsciència i expressió corporal (Escola d’expressió i Psicomotricitat Carme Aymerich). Docent del Postgrau en Treball Corporal Integratiu (INEFC). Conferenciant, formadora de formadors i docent en l’àmbit del creixement personal i l’educació emocional a través del cos .

esterbach.blogspot.com.es

13:30-15:00 Pausa Dinar (no inclòs)

15:00-16:30 Tallers simultanis Bloc B (Cal triar-ne un)

Taller 1B

Consciència Clown

L’estat de clown comparteix molts aspectes amb l’estat en què vivim una infantesa sana: jugar per jugar, l’honestedat, la connexió, fluir amb els impulsos i les emocions, la innocència del món instintiu, l’absència de judici, el plaer de fer el ximple… El viatge des del Clown ens aporta frescor, desdramatització dels fracassos i els problemes, llibertat d’expressió i l’oportunitat d’anar més enllà del que creiem que són els nostres propis límits. L’aventura està garantida…

Pau Rossell Creador i professor de Conciencia Clown des de 2008. Desenvolupa Conciencia Clown amb la intenció d’acompanyar per aquest apassionant estat del clown a totes les persones que desitgin jugar amb allò que són, conèixer-se a sí mateixes, expressar el seu potencial i alliberar-se del judici. Terapeuta Gestalt, corporal i Bioenergètic. Psicoteràpia respiratòria i de la veu. Format en teatre i clown des de 2002. Clown de teatre i carrer. Col·laborador de Pallassos Sense Fronteres.

concienciaclown.com

Taller 2B

Biodanza per a persones educadores

Quan en l’activitat intensa com a docents el nostre cap bull, és un regal recordar i vivenciar que tenim el cos i els sentits per relaxar-nos, descansar i gaudir. I ho podem fer a través de la biodanza. Permetem-nos, doncs, aquest present que ens donarà el benestar que ens mereixem. Ens facilitarà per una estona, mirar-nos amb els ulls del cor i deixar de jutjar-nos. Desembolicarem aquest regal amb el nostre moviment i expressió i en sortirem renovats.

Montse Grau és Facilitadora de Biodanza Sistema Rolando Toro, Especialitzada en Biodanza amb nens i adolescents i l’Aplicació de Biodanza a l’escola. Diplomada en Treball Social amb 15 anys d’experiència, empresària i mare de dos fills. Màster en Anàlisi Transaccional i Inserció Laboral. És una de les pioneres en l’aplicació de la Biodanza a l’Escola a Catalunya. Actualment treballa impartint Biodanza a l’Escola Pública Els Vinyals de Lliçà de Vall, a l’Escola Hatikva de Valldoreix i al Col·legi Sant Ignasi Jesuïtes de Sarrià a Barcelona.

biodanzaeducacio.com

Taller 3B

Cant lliure a l’aula. L’art de deixar-se fluir amb la veu.

En aquest taller aprendrem tècniques d’alliberació emocional a l’aula, a partir de la nostra veu cantada. L’estructura de l’escola fa que sovint l’alumnat estigui encotillat en la disciplina i l’ordre. El fet de promoure petits espais de veu i cant lliure a l’aula, pot ajudar a desbloquejar tensions i concentrar l’energia en una atenció més conscient.

Rosa Medina va rebre formació musical durant la seva infantesa i adolescència (piano i flauta travessera). Psicòloga, Psicoterapeuta formada en Gestalt, Corenergètica, EMDR, Gestalt-coaching Wingwawe Coaching, Master Practitioner i Trainer en PNL, Psicoteràpia Integrativa al programa SAT amb Claudio Naranjo, de qui és deixeble i col·laboradora. Fa més de 25 anys que integra l’ús de la veu, el so i el cant lliure a la seva pràctica professional.

rosamedinacantolibre.com

16:30-17:50 Cercles de conversa

Espais temàtics de conversa amb un professional de l’àmbit corporal i de l’acompanyament. A triar-ne un en el moment de la inscripció.

  • La saviesa instintiva per a una educació integradora, i una societat no patriarcal, a la visió de Claudio Naranjo. Amb Andrés Waksman, Fundación Claudio Naranjo.
  • L’agressivitat infantil: una expressió del malestar intern de l’infant. L’acompanyament des de la Psicomotricitat Vivenciada: cos, emoció, moviment, relació. Amb Montse Rizo, Coordinadora Màster en Intervenció psicomotriu Preventiva i Terapèutica. Universitat de Vic.
  • El moviment que m’impulsa a Ser Més! Cos i Educació Emocional a l’Educació Primària. Amb Paula Gelpi, Fundació Àmbit Ecologia Emocional
  • El cos més enllà de l’Educació Física: Som Cos. Amb Luís Almirall, col·laborador del Proyecto E, i de l’equip TIC TEAM.
  • Plaer i sexualitat a l’escola? Amb Imma Serrano, Escuela Española de Terapia Reichiana, Espai d’educació lliure Els Donyets, València.
  • L’expressió corporal i llenguatge del cos com a eina per a l’educador social. Amb Marino de la Cruz San Valero, Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

17:50-18:10 Pausa

18:10-19:30 Conversa de sofà

Toni Aguilar, Metge, Terapeuta Gestalt i Corporal Integratiu, Espai Gestalt (Barcelona) i Raül Manzano, Mestre, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. Modera: Eva Martínez, Associació Arae.

Encarnar l’aprenentatge: l’educació al servei del creixement

19:30 – 20:00 Meditació guiada per Toni Aguilar

Comiat i lliurament de certificats

 

S’ha sol·licitat el Reconeixement d’hores de formació permanent del professorat al Departament d’Ensenyament.

Preu inscripció: 55 € Descompte 10%: Persones associades al CEESC, a la XELL, famílies nombroses i monoparentals, persones en situació d’atur i estudiants. (Caldrà acreditar-ho amb la documentació corresponent)

 

Inscripció aquí

 

Lloc: Centre Cívic Barceloneta

Carrer de la Conreria, 1-9, 08003 Barcelona

 

Més informació: info@araebcn.com

Tel: 93 886 15 55 (ext. 3129) Dimarts i dijous de 9 a 13 h.

0 responses on "Jornada Escoltar el cos per escoltar el cor"

Deixa un missatge