AraeBCN

Formació en Pedagogia de l’Acompanyament 2019-2020

La inscripció al curs 2019-2020 està tancada. Gràcies pel teu interès!

Si t’interessen les noves edicions o altres formacions, pots veure-les aquí

Un recorregut personal i professional profund i transformador

Formació per a persones educadores. Curs d’aprofundiment.

Barcelona, Espai TCI, Setembre 2019 – Juny 2020. 

El procés d’anar creixent i aprenent necessita d’una companyia amorosa i ferma, que ens permeti desplegar tots els recursos interns per conviure i orientar-nos cap al benestar. La tasca d’ acompanyar els infants i adolescents en el seu creixement personal requereix haver recorregut alguns dels camins i haver mirat endintre de manera honesta. També requereix disposar d’algunes eines que permetin acompanyar des d’ un lloc i amb una actitud que enforteixin i afavoreixin aquest creixement. Per això presentem la Pedagogia de l’Acompanyament com un recorregut que proposa un desenvolupament personal i professional profund i transformador de la persona educadora.

La proposta beu de l’enfocament sistèmic, que ens ajuda a comprendre com es configuren alguns vincles, i la seva influència en les nostres relacions; el treball gestàltic, que possibilita donar nous significats a antics aprenentatges i adquirir una actitud d’autenticitat i presència, i el treball corporal, que posa en joc l’essència del nostre caràcter de forma clara i oberta a la transformació. A més, incorpora altres aportacions de gran qualitat i utilitat, com la dinàmica de grups, la teoria de la comunicació o l’enfocament estratègic.

La formació en Pedagogia de l’Acompanyament és un espai de treball alhora vivencial, reflexiu i interactiu. I té també un evident component aplicat, ja que la formació ofereix estratègies i recursos professionals complets orientats a la pràctica.

L’objectiu general és proporcionar un seguit d’experiències personals i eines professionals per dotar les persones educadores de les competències i recursos per acompanyar el desenvolupament personal dels infants.

Adreçat a mestres i altres professionals de l’educació, persones educadores d’àmbit no reglat, mares i pares, etc.

Direcció: Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez Pardo

Amb el suport de: Espai TCI, Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, XELL

Metodologia

Els mòduls seran mensuals, un divendres tarda i dissabte tot el dia. El divendres es dedicarà fonamentalment al treball personal i de grup, amb la idea d’afavorir l’autoconeixement i el creixement de la persona educadora, amb eines vivencials i terapèutiques. El dissabte serà monogràfic sobre el tema indicat, amb la posada en joc de recursos pràctics i vivencials, combinada amb l’exposició teòrica i la reflexió compartida. El mes de juny es farà un residencial de divendres a diumenge en un espai fora de la ciutat.

Pràctiques

A més de les activitats aplicades, en alguns casos es faran propostes de pràctiques breus per realitzar entre mòduls, que es comentaran en el mòdul següent. D’altra banda, s’haurà de realitzar una proposta d’aplicació més completa que serà tutoritzada pel grup i pels responsables de la formació en el mòdul de maig.

Continguts i calendari dels mòduls (10 mòduls)

Els horaris seran els divendres de 18 a 21 h. i dissabtes de 10 a 20 h.

Mòdul 1

20-21 Set 2019 – Vincles, família i educació, Miquel Àngel Alabart

 

Com ens vinculem: el propi estil vincular. La teoria del vincle i la seva relació amb l’educació. Funcions emocionals de les famílies. Les dues energies de la maternitat/paternitat i el seu resultat: nodriment emocional-identitat i individuació-autonomia. El cicle vital de les famílies.  

Mòdul 2

18-19 Oct 19 – Acompanyament emocional des d’una perspectiva humanista, Eva Martínez

Les etapes evolutives i les necessitats emocionals. Aprenentatges emocionals familiars i educació. Les emocions de la persona educadora.  Recursos i estratègies per a l’educació. 

Mòdul 3

22 – 23 Nov 2019. La dimensió sistèmica en educació, Sylvia Kabelka

L’evolució del pensament sistèmic. Les comprensions i presuposicions més importants. Vincle i pertinença, regles i límits en el sistema familiar i en altres sistemes socials. L’escola com a sistema. La relació entre adults i nens o adolescents des d’una mirada sistèmica. Constel·lacions sistèmiques com a eina d’ assessorament i supervisió. 

Mòdul 4

20-21 Des 19- Gestalt i Educació: actitud i tècniques amb infants, Eva Martínez

 

 L’enfocament Gestàltic en contextos educatius. Escolta, presència i responsabilitat. Comunicació emocionalment enfortidora. L’actitud de la persona educadora. Educació dels i per als afectes. Tècniques expressives en contextos educatius. Ús dels contes. 

Mòdul 5

10-11 Gen 2020- Acompanyar el dolor dels infants

El patiment infantil i el desenvolupament emocional. Vincle, trauma i dol. Estratègies per a l’acompanyament del dolor dels infants en contextos educatius. La mirada i la funció de la persona educadora.

Mòdul 6

7-8 Feb 2020- Tècniques corporals enfocades a l’educació. Maria Saura

 Tècniques corporals per ampliar la consciència de cos. Treballs per a la revisió de l’acompanyament a l’auto-regulació. Treballs per a la revisió d’un acompanyament respectuós a les diferents etapes evolutives. Propostes per treballar la dinàmica del grup des del cos.

Mòdul 7

13-14 Mar 2020- Gestió de grups, provenció i resolució de conflictes, Miquel Àngel Alabart

 Etapes de la vida del grup. L’escala de la provenció com a model de gestió del grup. Tècniques i dinàmiques per a cada etapa i graó. La comunicació no violenta. Conflictes: la vivència personal del conflicte. Estils d’afrontament. Recursos per a l’acompanyament de diversos tipus de conflictes. 

Mòdul 8

24-25 Abril 2020- Comunicació emocional, Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez

Aspectes de la teoria de la comunicació. La comunicació centrada en el problema i la comunicació centrada en la solució – Eines. Escolta activa. Comunicació assertiva i no violenta. El propi estil comunicatiu. Espais educatius i comunicació emocional.

Mòdul 9

15-16 Maig 2020 Supervisió de casos i pràctiques, Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez

S’explicaran i documentaran les experiències de projecte de pràctiques realitzades i es tutoritzaran i supervisaran per part del grup i els professorat.

Mòdul 10

26-27-28 Juny 2020- Residencial: Comunicació; Identitat i història pròpies en educació, Equip Arae

La història i identitat pròpia: creences introjectades. El caràcter. Relació amb l’educació. Espais d’autoconeixement. Recapitulació, tancament i comiat 

 

Llegeix aquí el perfil de cada formador/a:

Professorat del curs

S’ha sol·licitat el Reconeixement de 140 hores de formació permanent del professorat al Dept. d’Ensenyament (Curs d’aprofundiment)

Lloc de la formació

Espai TCI, C. Pau Alsina, 35 Barcelona

Preu i formes de pagament

Hi ha tres opcions:

  • 10 pagaments mensuals de 115 € (103 €) *
  • 2 pagaments: 545 € (490 €)*  Primer pagament al moment de la inscripció; segon pagament febrer 2020
  • Un sol pagament: 1089 € (980 €) *  Al moment de la inscripció

* Descompte: Persones sòcies d’Arae/Persones col·legiades i amigues del CEESC, sòcies de la XELL

Nota: el preu de la formació no inclou allotjament i àpats durant el residencial

Matrícula

Cal omplir un formulari web i fer el pagament íntegre, o bé el primer pagament si s’escull una de les opcions de fraccionament, dins els tres dies posteriors a la inscripció.

La inscripció al curs 2019-2020 està tancada. Gràcies pel teu interès!

Si t’interessen les noves edicions o altres formacions, pots veure-les aquí

Més informació:

Mail: info@araebcn.com

Telfs.: 938 861 555 (ext. 3129) / 667 994 680/ 699 491 236

Si ets alumne, ves al material del curs fent clic aquí

 

Amb la col·laboració de:

TCI-Logo-300x103

 

 

 

xarxa d'educació lliure

ceesc

20 juny, 2019

4 responses on "Formació en Pedagogia de l'Acompanyament 2019-2020"

Deixa un missatge