AraeBCN

Escola d’estiu d’educació d’Osona 2017

L’art d’educar

I si educar fos, sobre tot, un art? I si al final fos més important l’ús creatiu i vital de totes les destreses, coneixements i emocions de la persona educadora que l’aplicació d’unes tècniques?

I si fos la intuïció, la integració d’aquests coneixements, emocions i destreses amb el que capten els nostres sentits, de forma conscient i inconscient, la que ens guia i ens empeny quan eduquem, igual que quan creem?

I si l’art fos l’expressió més genuïna de la vida, i per tant l’educació, com a acompanyament a la vida, prengués el seu sentit màxim si la mirem com un art?

Us convidem a una escola d’estiu molt especial, on l’art del cos, l’art visual i plàstic i l’art de les relacions entre persones estaran al centre del procés educatiu. Vine a crear amb nosaltres, i a fer de la teva manera d’educar un art profundament transformador.

Associació Arae i Grup de mestres d’Osona

Amb la col·laboració de:

Xarxa d’Educació Lliure i Col·legi d’educadors i educadores socials de Catalunya

xell

 

ceesc

 

 

 

Un any més voldria saludar cordialment tots els docents i personal de l’organització de les diferents escoles d’estiu que es fan arreu del territori de Catalunya. Vull agrair especialment a tots els mestres i professors que, després d’un curs intens, mostren entusiasme per continuar la seva formació professional i personal. Així mateix, el meu agraïment a les entitats organitzadores i, també, a les persones formadores que any rere any aposten per continuar oferint aquesta formació d’estiu a milers de docents. Davant dels canvis socials i tecnològics, calia convidar la comunitat educativa a participar en un debat plural i profund per donar respostes als nous reptes educatius. Aquest debat educatiu que estem vivint ens planteja tenir mirades noves sobre el fet d’ensenyar i aprendre, perquè en educació, Ara és demà, i sabem que del present en depèn el futur. És per això que aquest debat situa, en el seu eix central, l’educació integral, amb expectatives d’èxit, per a tots i cadascun dels alumnes; la innovació i la millora constant com a cultura sistèmica; i l’equitat, la inclusió i el plurilingüisme com a pilars del nostre sistema educatiu. És en aquest sentit que les escoles d’estiu, com espais de formació permanent del professorat, de trobada pedagògica i de debat, proporcionen oportunitats de creixement col·lectiu perquè estimulen la reflexió, la innovació i la renovació pedagògica, aspectes en què Catalunya ha estat i és capdavantera des de fa molt de temps. Aquestes trobades faciliten les connexions i fan emergir sinergies per engegar projectes que enfortiran els equips docents dels claustres: repensar metodologies; incorporar en la seva professió nous coneixements sobre com les persones aprenen avui en dia; establir xarxes de cooperació dins i fora del centre; o bé reorganitzar espais pedagògics per adequar-los a les noves necessitats educatives. Aquesta formació permanent de qualitat del professorat, per tant, reverteix en una millora de l’educació dels nostres alumnes; perquè el sistema educatiu d’un país és un organisme viu en el qual la millora d’una de les seves parts fa avançar i millorar el seu conjunt. El nostre sistema educatiu vol avançar cap a una concepció global de la inclusió, i anar de l’escola inclusiva al sistema inclusiu, la qual cosa permetrà avançar cap a una societat que afavoreix el ple desenvolupament personal, professional i social de totes les persones al llarg de la vida. Vull agrair-vos la bona feina que feu cada dia als centres educatius i el vostre compromís de present i de futur amb l’educació dels infants i joves d’aquest país. Que tinguem una bona i profitosa Escola d’Estiu!

Meritxell Ruiz Isern

Consellera d’Ensenyament

Cursos

Curs 1: Cos i emoció

Prof.: Pere Juan

El punt de partida d’aquest curs és la sensibilització i mobilització corporal, tot posant atenció en les emocions que es mouen. Explorarem formes d’expressar aquestes emocions (moviment, so, plàstica, paraula, etc…) i els pensaments que generen i les sostenen. A través de diferents mitjans que van des de la meditació fins a determinats actes simbòlics, experimentarem la possibilitat de transcendir aquestes emocions. Es tracta de posar atenció als bucles emoció-pensament que ens poden bloquejar (por, ràbia, tristor….) i experimentar formes d’ evolucionar-los.  Examinarem algun models sobre la consciència i l’atenció. Exposarem criteris per tenir en compte en el moment d’incorporar aquestes vivències a l’aula.

  • Sensacions corporals i emocions.
  • Llenguatges expressius i diàleg interior.
  • Ego i emoció.
  • Consciència i atenció.
  • Intenció i no intenció.
  • Meditació interna i externa.
  • Models de consciència i atenció.
  • Criteris per aplicar a l’aula.

Pere des de dalt (003)Pere Juan és Psicòleg, Psicomotricista, tècnic en llenguatges expressius i especialista en Educació física. Formador en educació lliure. Durant deu anys ha estat director i educador a La Caseta, un dels projectes emblemàtics i pioners en la introducció de la psicomotricitat relacional i el joc lliure com a eix en l’educació infantil a Catalunya. Actualment és professor d’arts marcials integrades.

 

Curs 2. Millorar el clima dels grups. Acompanyament emocional i dinàmica de grups

CURS COMPLET – LLISTA D’ESPERA COMPLETA

Profs.: Miquel Àngel Alabart i Eva Martínez Pardo

Aquest curs té com a objectius adquirir estratègies i actituds bàsiques del treball emocional a l’aula en la seva dimensió grupal. Experimentarem diferents tècniques i recursos d’acompanyament emocional, de comunicació i de dinàmica de grups, tot relacionant-les amb la seva aplicació en casos conflictius. A partir d’una mirada respectuosa i àmplia, coneixerem elements bàsics sobre les emocions, l’autoestima, l’enfocament sistèmic de les relacions, la resolució de conflictes… i explorarem diverses formes d’acompanyar i gestionar les relacions en els grups.

El curs tindrà una base vivencial a partir de la qual es comentaran i debatran els conceptes i es relacionaran amb l’aplicació de tècniques específiques en grups.

• Educació, emocions i autoestima

• L’expressió d’emocions i la connexió amb les necessitats pròpies

• Recursos per acompanyar la vivència de les emocions

• Prevenció i provenció: un model de gestió dels grups

• Comunicació assertiva

• Elements dels enfocaments sistèmics útils per a l’aula

• Resolució de conflictes

• Les conductes disruptives: possibles causes i intervenció

miquel-angelMiquel Àngel Alabart és mestre, psicopedagog i editor. Màster en Estudis Avançats de Psicologia. Format en teràpia Gestalt i en teràpia familiar sistèmica. Ha col·laborat com a professor i investigador en diverses universitats i té llarga experiència com a docent, orientador familiar i terapeuta. També ha estat cap de publicacions de l’editorial Graó. És autor del llibre El bebéfeliz. Guia de la crianza natural (Ned Ed.) i co-autor de Emocions i família. El viatge comença a casa (Ed. Graó). Actualment, a més de la seva tasca a l’Associació Arae, és professor associat a la Universitat de Vic i al CEES, i és director de la revista Viure en família.

eva-martinezEva Martínez Pardo és mestra, formadora  i terapeuta. És especialista en Educació emocional i en el treball pedagògic amb contes i narracions, amb experiència en diversos àmbits: famílies, universitat, docents, persones educadores d’àmbit no reglat, etc. És autora de Sota la pell del llop. Acompanyar les emocions amb els contes tradicionals (Ed. Graó) i co-autora de Emocions i família. El viatge comença a casa (Ed. Graó). Col·labora habitualment en publicacions de temàtica educativa. És presidenta de l’Associació Arae.

Curs 3. Pigments, fulles i píxels. Exploració i ús educatiu de diversos llenguatges artístics
Prof.:
Bruna Dinarès

Aquest curs és una petita pinzellada al panorama artístic contemporani, on s’oferiran eines als educadors per llegir-lo i utilitzar-lo. Veurem la relació que s’estableix entre l’art i l’educació, i les possibilitats educatives que ofereix. L’art pot ser una eina molt útil per fomentar la creativitat, l’esperit crític, la imaginació, la capacitat d’innovació… coneixerem propostes educatives d’entorns formals i no formals per aplicar a les aules de forma interdisciplinària.

Tots els continguts del taller comptaran amb una introducció teòrica, es tractaran de forma pràctica i s’aportaran propostes suggeridores del panorama artístic i educatiu actual.

– Art i competències transversals. Tècniques creatives.

– Art i interdisciplinarietat.

– Diversitat de formats de l’art contemporani: la instal·lació, la performance, el vídeo art, el land art, etc.

– Educació visual i audiovisual.

– Una nova mirada als materials i les eines i la seva disposició.

– Recursos relacionats amb tots els llenguatges artístics.

– Experiències educatives innovadores en entorns formals i no formals.

bru_maig16 (002)Bruna Dinarès és Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Ha treballat en el món de l’educació en el lleure i el del cinema i s’ha format en cursos especialitzats en art, educació i creativitat en diverses universitats, entre els quals destaca el Màster en educació interdisciplinària de les arts de la Universitat de Barcelona. Treballa a H. Associació per a les Arts Contemporànies, on coordina les activitats educatives d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies de Vic, com l’exitós projecte Art i escola. És professora al Grau de Mestre d’Educació Primària de la Universitat de Vic.

 

Informació pràctica

Quan: Tots els cursos es realitzaran els dies 3 i 4 de juliol, de 9 a 14 h i de 15:30 a 17:30 h.

On: Escola Andersen, Av. Olímpia, Vic

Preu: 50 € preu general / 42,5 € preu especial (15%)

Tenen preu especial les persones sòcies d’ Arae, del Grup de Mestres d’Osona (o altre moviment federat en la FMRP), del CEESC o de la XELL, persones en atur, estudiants, famílies nombroses i monoparentals. En aquests casos caldrà presentar l’acreditació a l’acollida.

S’ha sol·licitat reconeixement de tots els cursos al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El Curs 2. Millorar el clima dels grups. Acompanyament emocional i dinàmica de grups ESTÀ COMPLET I TAMBÉ LA LLISTA D’ESPERA. Moltes gràcies pel vostre interès!

Inscripcions aquí

 

 

 

0 responses on "Escola d'estiu d'educació d'Osona 2017"

Deixa un missatge